Razvoj generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij v ladijskem, cestnem in tirnem prometu v električno energijo

Podjetje GEM MOTORS d.o.o., PE Celje je na javnem razpisu za »Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih projektov (TRL 3-6)« uspešno pridobilo sofinanciranje za projekt razvoja generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij v ladijskem, cestnem in tirnem prometu v električno energijo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Naročnik projekta: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Časovni okvir: 1.10.2018 – 31.12.2021

Vrednost projekta: 2.816.296 €

Višina sofinanciranja: 1.938.002 €

Glavni cilj projekta je: razvoj fundamentalno nove rešitve generatorja za proizvajanje električne energije iz energije valovanja, nihanja, pospeškov ali pojemkov.

Glavni namen projekta je razvoj rešitve generatorja tip Torus in tip Ekscenter, katera dva koristita  razpoložljiv vir energije kateri sedaj sploh ni izkoriščen. Rešitev bo uporabna za različne namene, zlasti za ladijski promet ter tudi tovorni cestni in železniški promet.

V okviru projekta bomo na osnovi zgoraj predstavljenih izhodišč razvili:

1. Generator tip Torus

Do stopnje TRL 6 bomo razvili fundamentalno novo vrsto generatorja pri katerem se magnetna krogla ali valj prosto giblje v votlem torusu z električnim navitjem kar povzroča induciranje napetosti v navitju.

2. Generator tip Ekscenter

Do stopnje TRL 6 bomo razvili novo izvedenko multifaznega generatorja kateri temelji na ekscentrični masi, ki se vrti okoli osi.

Partnerji projekta:

  1. GEM MOTORS, razvoj in izdelava inovativnih elektromotorjev, d.o.o. Poslovna enota Celje
  2. ETRA proizvodnja, trgovina, storitve d.o.o.
  3. PRIMUM, poslovno svetovanje, d.o.o., Poslovna enota Šoštanj
  4. Univerza v Mariboru, Fakulteta za energetiko
  5. Univerza v Novem mestu, Fakulteta za strojništvo

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Povezava na spletno stran EKP v Sloveniji: www.eu-skladi.si